Επεμβάσεις

Κήλη

Γενικά για την κήλη

Κήλη ονομάζεται η προσεκβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου διαμέσου ενός ευένδοτου (αδύναμου)  σημείου του κοιλιακού τοιχώματος . Τα αίτια εμφάνισής της είναι : Ανατομικά χαλαρά τοιχώματα εκ γενετής, παχυσαρκία, δυσκοιλιότητα,  τραύματα, προηγηθείσες επεμβάσεις, βαριά χειρωνακτική εργασία, άρση μεγάλου βάρους, χρόνιος βήχας.

Το εμφανές σύμπτωμα της κήλης είναι  η εμφανής διόγκωση σε κάποιο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος.  Η κυριότερη επιπλοκή της είναι η περίσφιξη, που μπορεί να συμβεί ακόμη και σε μικρές κήλες. Στην περίσφιξη, μέρος του εντέρου παγιδεύεται μέσα στην κήλη και βαθμιαία αρχίζει να νεκρώνεται. Ο ασθενής στην περίπτωση αυτή πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα γιατί κινδυνεύει. 

ΜΟΡΦΕΣ ΚΗΛΗΣ

Ανατασσόμενη λέγεται η κήλη όταν το εξόγκωμα της κήλης ξαναμπαίνει πίσω στη θέση του, όταν ξαπλώνουμε ή όταν το πιέσουμε προς τα μέσα. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει η κήλη λέγεται μη ανατασσόμενη. Αυτή μπορεί να περισφιχθεί στη συνέχεια και να γίνει περισφιγμένη.

Βουβωνοκήλn

Η βουβωνοκήλη η πιο συνήθης κήλη και είναι πιο συχνή στους άνδρες. Εμφανίζεται στο  ευένδοτο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος  το βουβωνικό  πόρο, από όπου κατεβαίνουν οι όρχεις στον άνδρα, πριν από τη γέννησή του, στις γυναίκες δε υπάρχει ο στρογγύλος σύνδεσμος της μήτρας. Μπορεί να είναι  λοξή σε νέους κυρίως άνδρες και ευθεία σε άνδρες άνω των 50 ετών.

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη  εμφανίζεται κοντά στον ομφαλό, σε νήπια ή λίγο μετά τη γέννηση, και σε ενήλικες κατά τη διάρκεια της ζωής με προοδευτική επιδείνωση. Κυρίως εμφανίζονται σε παχύσαρκους  ή μετά από εγκυμοσύνη στις γυναίκες ή μετά από έντονο βήχα.

Επιγαστρική κήλη ή Κήλη λευκής γραμμής

Η επιγαστρική κήλη ή κήλη λευκής γραμμής είναι πιο συχνή στους άνδρες και εμφανίζεται στη μέση γραμμή ανάμεσα στο στέρνο και τον ομφαλό λόγω αδυναμίας/υποχωρητικότητας, ή ανοίγματος στους μύες ή τους τένοντες του άνω κοιλιακού τοιχώματος.

Μετεγχειρητική κήλη

Η κήλη που εμφανίζεται στο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος όπου έχει γίνει τομή από εγχείρηση, ονομάζεται μετεγχειρητική κήλη. Μπορεί να εμφανιστούν εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά την εγχείρηση και μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος.

Διαφαγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη εμφανίζεται μέσα στην κοιλιά,  στο διάφραγμα, τον μυ που χωρίζει τη θωρακική κοιλότητα από την κοιλιακή κοιλότητα γι’ αυτό και δεν φαίνεται διόγκωση εξωτερικά.. Οι κήλες αυτές μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος από το στομάχι στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα  καούρα, πόνο και τελικά διάβρωση του οισοφάγου.

Μηροκήλη

Η μηροκήλη, όπως και η βουβωνοκήλη είναι κήλη της βουβωνικής περιοχής. Είναι πιο συχνή σε γυναίκες και εμφανίζεται ακριβώς κάτω από τη βουβωνική πτυχή μετά συνήθως από εγκυμοσύνη. Πολύ συχνά επιπλέκονται γι’ αυτό και χρειάζεται έγκαιρη αποκατάσταση.

Θεραπεία

Η θεραπεία της κήλης είναι αποκλειστικά η χειρουργική αποκατάσταση, όποια κι αν είναι η σοβαρότητα της πάθησης. Εναλλακτικές προσεγγίσεις δεν υπάρχουν . Οι χειρουργικές μέθοδοι αποκατάστασης διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

Α. Ανοιχτές μέθοδοι

Οι κλασσικές μέθοδοι χωρίς τη χρήση πλεγμάτων έχουν πλέον εγκαταλειφθεί λόγω των μεγάλων ποσοστών υποτροπών κυρίως λόγω της συρραφής των ιστών με τάση. Οι τεχνικές με τοποθέτηση πλέγματος και συρραφής χωρίς τάση ( πχ Lichtenstein) θεωρείται το Gold Standard. Η μόνη μέθοδος χωρίς πλέγμα με μικρά ποσοστά υποτροπής είναι η μέθοδος κατά Shouldice. Στα παιδιά η αποκατάσταση γίνεται χωρίς ενίσχυση των κοιλιακών τοιχωμάτων.

Β. Λαπαροσκοπικές μέθοδοι

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση γίνεται με τη χρήση ειδικών εργαλείων και κάμερας μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα. Η χρήση πλέγματος πλέον δεν συζητείται.

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας;

Οι ανοιχτές μέθοδοι αποκατάστασης χωρίς τη χρήση πλέγματος παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό υποτροπής. Αντιθέτως, η  αποκατάσταση με χρήση πλέγματος και ειδικά η λαπαροσκοπική σε επιλεγμένα περιστατικά σχεδόν εξαλείφει την πιθανότητα υποτροπής (κάτω του 1%).

ΕΙΔΗ ΚΗΛΗΣ

ΕΙΔΗ ΚΗΛΗΣ

Κήλη μπορεί να εμφανίσουμε σε διάφορα σημεία της κοιλιακής χώρας, ανάλογα δε με το σημείο εμφάνισης της διακρίνεται σε:

ΚΛΕΙΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ

Ο ιατρός είναι διαθέσιμος μόνο με ραντεβού επικοινωνώντας με τη γραμματεία στα τηλέφωνα 26511 81081 & 6976 111850 και στις ώρες 10.00-20.00 καθημερινές.