Επεμβάσεις
Παλινδρόμηση
Αρχική / Επεμβάσεις / Γενική Χειρουργική / Λαπαροσκοπική χειρουργική / Παλινδρόμηση
Καθημερινά, πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας, της αναγωγής τροφών, του πόνου και άλλων συμπτωμάτων που συνθέτουν την εικόνα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Πρόκειται για την κατάσταση, όπου όξινο περιεχόμενο του στομάχου γυρίζει πίσω (παλινδρομεί) προς τον οισοφάγο, προκαλώντας του ερεθισμό. Το κάψιμο μπορεί να το αισθανόμαστε πίσω από το στέρνο ή κάτω από το λαιμό μας.
Άλλα συμπτώματα της νόσου είναι οι «ξυνίλες», οι έμετοι, η δυσκολία στην κατάποση, ο χρόνιος βήχας, η πλήρης παλινδρόμηση τροφής, το αίσθημα πνιγμού μέσα στη νύχτα, ο πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς, και άλλα. Τα συμπτώματα κρατούν αρκετή ώρα, και συχνά επιδεινώνονται μετά το γεύμα. Επίσης, χειροτερεύουν όταν ξαπλώνουμε ή όταν σκύβουμε. Έτσι, ανακούφιση έρχεται όταν στεκόμαστε όρθιοι και παίρνουμε αντιόξινα. Καμιά φορά ο πόνος συγχέεται στο θώρακα με πρόβλημα από την καρδιά.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα, που μπορεί και να συνυπάρχει με διαφραγματοκήλη. Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες και προκαλεί συμπτώματα στο 44% του πληθυσμού. Οι ασθενείς αναγκάζονται να λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή σε ποσοστά που κυμαίνονται από 10-50%, ενώ μεγάλο ποσοστό (60%) αναπτύσσουν τελικά βλάβες του οισοφάγου, όπως οισοφαγίτιδα, στένωση, δυσπλασία ή ακόμα και καρκίνο.
Γιατί προκαλείται παλινδρόμηση;
Τι προκαλεί, όμως, την παλινδρόμηση; Όταν τρώμε, η τροφή περνάει από το στόμα στο στομάχι μέσα από ένα μυικό σωλήνα, που λέγεται οισοφάγος. Στο κάτω άκρο του, πριν το στομάχι, υπάρχει ένας κυκλοτερής μυς που λέγεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας. Αυτός λειτουργεί σαν βαλβίδα και είναι ένας από τους κύριους μηχανισμούς που δεν επιτρέπει στο περιεχόμενο του στομάχου να γυρίσει πίσω και να κάψει με το οξύ, που παράγει, τον κατώτερο οισοφάγο. Σε πολλούς αυτός ο μυς είναι κατασκευαστικά χαλαρός, ή χαλαρώνει πολύ με λιπαρά φαγητά, τηγανητά, καρυκεύματα, σοκολάτα, μέντα ή άλλες τροφές.
Η λειτουργία του σφιγκτήρα αυτού επηρεάζεται ακόμη από διάφορα φάρμακα, τα σφιχτά ρούχα, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το σκύψιμο ή άλλες κινήσεις, το υπερβάλλον σωματικό βάρος και την εγκυμοσύνη. Τότε περιεχόμενο στομάχου παλινδρομεί προς στον οισοφάγο, δηλαδή σε όργανο που δεν έχει κατασκευαστεί για να αντέχει όξινο περιεχόμενο, και προκαλούνται συμπτώματα και βλάβες. Παλινδρομεί, επίσης, χολή και άλλα αλκαλικά υγρά, που είναι εξίσου ή και περισσότερο βλαπτικά για τον οισοφάγο. Οι φυσικοί αντιπαλινδρομικοί μηχανισμοί του οργανισμού καταργούνται, επίσης, σε περίπτωση διαφραγματοκήλης.
Τι είναι η διαφραγματοκήλη;
Το διάφραγμα είναι ο μυϊκός χιτώνας που διαχωρίζει την κοιλιά από τον θώρακα, ενώ συντελεί και λειτουργικό ρόλο, καθώς είναι ο σημαντικότερος μυς της αναπνοής.
Σε περίπτωση διαφραγματοκήλης, τμήμα του στομάχου μπαίνει μέσα στην θωρακική κοιλότητα μέσω του διαφράγματος. Προκύπτει από αδυναμία του στηρικτικού ιστού
με το πέρασμα των χρόνων, η οποία οδηγεί σε διεύρυνση του ανοίγματος του διαφράγματος, γι’ αυτό και εμφανίζεται συνήθως μετά τα 50.
Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της συγκεκριμένης πάθησης είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, ο έντονος βήχας και η μεγάλη ηλικία.
Υπάρχουν 5 διαφορετικοί τύποι διαφραγματοκήλης:
- Οισοφαγοκήλη
- Παραστερνική κήλη
- Διαφραγματοκήλη δια του τενόντιου κέντρου.
- Δια της οσφυοπλευρικής σχισμής
- Ρήξη διαφράγματος
Ωστόσο το 98% των περιπτώσεων πρόκειται για οισοφαγοκήλη η οποία με τη σειρά της μπορεί να έχει τρεις μορφές:
Ολισθαίνουσα: αντιπροσωπεύει το 85% των περιπτώσεων και προκύπτει όταν το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, η καρδιοοισοφαγική συμβολή και τμήμα του στομάχου εισέρχονται στην θωρακική κοιλότητα μέσω του οισοφαγικού τρήματος
Παραοισοφαγική: Εμφανίζεται σε 30 στα 100.000 άτομα, αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των περιπτώσεων και επηρεάζει κυρίως ηλικιωμένους.
Μικτή: αντιπροσωπεύει το 10% των περιπτώσεων και προκύπτει ως συνδυασμός ολισθαίνουσας και παραοισοφαγικής κήλης.
Διαφραγματοκήλη – Συμπτώματα
Γενικά η διάγνωση της διαφραγματοκήλης δεν είναι απλή διαδικασία, καθώς η συγκεκριμένη πάθηση σπάνια προκαλεί από μόνη της συμπτώματα εκτός κι αν το μέγεθος της είναι πολύ μεγάλο. Συνηθέστερα συμπτώματα ωστόσο που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ύπαρξη διαφραγματοκήλης είναι οι έντονες καούρες που χειροτερεύουν με το σκύψιμο ή την κατάκλιση, δύσπνοια, ανώμαλη πέψη, ενόχληση και δυσκολία στην κατάποση καθώς και έντονος θωρακικός πόνος.
Διαφραγματοκήλη – Διάγνωση
Προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για διαφραγματοκήλη, θα χρειαστεί, εκτός από το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, μία σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνουν γαστροσκόπηση, μανομετρία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ακτινολογικό έλεγχο με γαστρογραφίνη και αξονική τομογραφία.
Διαφραγματοκήλη – Αντιμετώπιση
Το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης είναι η αρχική ανακούφιση των συμπτωμάτων με συντηρητικά μέσα και αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής του ασθενούς, όπως καταπολέμηση της παχυσαρκίας και υιοθέτηση δίαιτας πλούσιας σε πρωτεϊνες και χαμηλής σε λιπαρά.
Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις και αν η φαρμακευτική αγωγή δεν συνιστάται ή δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της πάθησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις εντάσσονται:
- Νέοι ηλικιακά ασθενείς
- Ασθενείς με αδυναμία λήψης αναστολέων Η2 υποδοχέων
- Ασθενείς με οισοφαγίτιδα 3ου ή 4ου βαθμού
- Ασθενείς με έλκος οισοφάγου
- Ασθενείς με οισοφάγο Barett
- Ασθενείς με επεισόδια εισρόφησης ή πνευμονίας
Η Χειρουργική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης γίνεται τα τελευταία χρόνια Λαπαροσκοπικά μέσω 4-5 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα. Η επέμβαση πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ από κατάλληλα εκπαιδευμένους χειρουργούς, που έχουν εμπειρία στην προχωρημένη λαπαροσκοπική χειρουργική του ανωτέρου πεπτικού συστήματος.
Μετά την Λαπαροσκοπική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης, ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο για 1-2 ημέρες και μπορεί να επιστρέψει στην δουλειά του μέσα στις επόμενες κιόλας ημέρες.
Επεμβάσεις με λαπαροσκοπική χειρουργική
- Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
- Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή
- Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης
- Βουβωνοκήλη με τη χρήση της ολικά εξωπεριτοναϊκής μεθόδου (TEP)
- Μηροκήλη
- Ομφαλοκήλη
- Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη
- Κήλη λευκής γραμμής
- Κήλη των αθλητών (sports hernia)
- Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης-
- Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της αχαλασίας του οισοφάγου
- Λαπαροσκοπική κολεκτομή
- Καλοήθεις παθήσεις (εκκολπωματίτιδα)
- Κακοήθεις παθήσεις
- Λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστεων ήπατος, σπληνός, νεφρού
- Λαπαροσκοπική λύση συμφύσεων
- Διαγνωστική λαπαροσκόπηση