Αρχική / Επεμβάσεις / Παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών αδένων / Παραθυρεοειδείς αδένες
Οι παραθυρεοειδείς αδένες έχουν μέγεθος και χρώμα φακής και βρίσκονται στην οπίσθια επιφάνεια των θυρεοειδών αδένων στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Είναι συνήθως 4 όμως σε ένα μικρό ποσοστό ο αριθμός ποικίλλει, όπως επίσης και η ανατομική τους θέση και μπορεί να τους βρεί κανείς είτε μέσα στο θυρεοειδή, είτε στο θύμο αδένα ή το μεσοθωράκιο.
Οι παραθυρεοειδείς εκκρίνουν την παραθορμόνη μια ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (οστική απορρόφηση, επαναρρόφηση στα ουροφόρα σωληνάρια και αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου των τροφών από το έντερο).
Στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό έχουμε αυξημένα επίπεδα παραθορμόνης και ασβεστίου ορού και χαμηλά επίπεδα φωσφόρου.
Αίτια :
Στον δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό ανευρίσκουμε αυξημένα επίπεδα παραθορμόνης με χαμηλά επίπεδα ασβεστίου ορού ενώ τα επίπεδα φωσφόρου είναι αυξημένα.
Αίτια :
Στον τριτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό έχουμε σε έδαφος δευτεροπαθούς την ανάπτυξη αυτονομίας παραθυρεοειδικού ιστού.
Η χειρουργική αντιμετώπιση στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό εξαρτάται από την αιτία που τον προκαλεί.
Στην περίπτωση αυτή σκοπός μας είναι η εξαίρεση του πάσχοντος παραθυρεοειδούς που έχει αναπτύξει το αδένωμα. Προεγχειρητικά θα πρέπει αυτό να έχει εντοπισθεί με 2 απεικονιστικές μεθόδους (υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα) ώστε στο χειρουργείο να αφαιρεθεί εντοπισμένα. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου σημαντική βοήθεια αποτελεί η μέτρηση της παραθορμόνης.. Εάν η παραθορμόνη παρουσιάσει πτώση στα επιθυμητά επίπεδα θεωρείται ότι η επέμβαση έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Στην αντίθετη περίπτωση πρέπει να διερύνουμε την τομή μας και να αναζητήσουμε και τους υπόλοιπους παραθυρεοειδείς αδένες και να διερευνήσουμε ποιοι είναι παθολογικοί ώστε να αφαιρεθούν,
Στην περίπτωση αυτή στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η ανεύρεση και η αφαίρεση όλων των παθολογικών παραθυρεοειδών αδένων ( η παθολογία μπορεί να αφορά είτε υπερπλασία είτε αδένωμα σε έναν ή περισσότερους παραθυρεοειδείς αδένες). Σκοπός του χειρουργείου είναι αφ’ ενός να αφαιρεθεί ο παθολογικός παραθυρεοειδικός ιστός και αφ’ ετέρου να διατηρηθεί ικανός παραθυρεοειδικός ιστός ώστε να μην προκληθεί στον ασθενή μόνιμος υποπαραθυρεοειδισμός.
Στην περίπτωση αυτή σκοπός μας είναι η εξαίρεση του πάσχοντος παραθυρεοειδούς που έχει αναπτύξει το καρκίνωμα μαζί με αφαίρεση του σύστοιχου λοβού του θυρεοειδούς και εκτεταμένο λεμφαδενικό καθαρισμό στην γύρω περιοχή.
Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου (έναντι Πανεπιστημίου)
ΤΚ. 45221, Ιωάννινα
Τηλ. Ιατρείου: 26511 81081